Cardiologie este specialitatea medicala care se ocupa cu preventia, diagnosticarea si tratarea afectiunilor cardiace.

 Pentru cresterea acuratetei diagnostice si evaluarea stadiului de boala, consultul cardiologic este completat cu analize de laborator specifice, explorari functionale cardiace - electrocardiograma (ECG), test de efort, monitorizare ambulatorie a tensinii arteriale (TA) si explorari paraclinice specifice - radiografia cardio-pulmonara, ecografia cardiaca transtoracica si transesofagiana, ecografia Doppler vascular.

 Examenele medicale cuprind toată aria de diagnostic cardiologic: Consultaţie cardiologică, Electrocardiografie (ECG), Electrocardiogramă, Test ECG de effort, Holter ECG 24h, Holter de TA 24h, Ecocardiografie trans-esofagiană, Ecocardiografie doppler transtoracică, Test de efort pe bicicletă sau covor rulant.

Ce presupune un consult cardiologic?

Ce presupune un consult cardiologic?

Examinarea cardiovasculara trebuie sa determine, in primul rand, motivele pentru care un pacient s-a adresat cardiologului si, in al doilea rand, varsta si sexul pacientului.

Este cunoscut faptul ca unele boli cardiovasculare afecteaza cu precadere o anumita categorie de varsta si trebuie subliniat ca, intr-o prima etapa, barbatii sunt cei mai afectati de bolile cardiovasculare pentru ca, ulterior, dupa varsta de 70 de ani, balanta sa se echilibreze. O a doua etapa presupune identificarea factorilor de risc cardiovasculari. Factorii de risc cardiovasculari reprezinta acei factori care favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare.

Factorii de risc cardiovasculari sunt: varsta, sexul, fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri, diabetul zaharat, hipercolesterolemia (colesterol mare), obezitatea, sedentarismul etc. Cu cat este prezent un numar mai mare de factori de risc la acelasi individ, cu atat riscul ca el sa dezvolte o patologie cardiovasculara este mai mare. Din acest motiv, identificarea factorilor de risc cardiovasculari este o etapa importanta a examinarii cardiovasculare.

Tot in cadrul discutiei cu cardiologul, pacientului i se poate solicita o serie de informatii cu privire la bolile prezente la rudele de gradul intai. Acest lucru se intampla deoarece o serie de boli cardiovasculare pot fi transmise pe cale genetica.

Investigatii utile:
Electrocardiograma (EKG-ul) reprezinta o investigatie obligatorie atunci cand ne adresam unui cardiolog. Aceasta ii ofera cardiologului informatii cu privire la activitatea electrica si de contractie a cordului. Aceasta poate identifica o serie de boli doar urmarind traseul electrocardiografic sau poate vedea raspunsul la tratamentul administrat pacientului.

Masurarea tensiunii arteriale reprezinta o manevra simpla care daca este efectuata corect ne poate aduce in prim plan existenta unei hipertensiuni arteriale. Cardiologul poate intreba detalii cu privire la regimul alimentar pe care il practicam. Abordarea unui regim alimentar sanatos, fara sare in exces si echilibrat poate scadea incidenta bolilor cardiovasculare.

Nu in ultimul rand, ecografia cardiaca (ecocardiografia) reprezinta o investigatie care aduce cardiologului informatii cu privire la structura si functia inimii. Acesta poate observa daca exista afectari ale valvelor cardiace sau poate obiectiva o contractilitate deficitara a muschiului inimii. Este o explorare fara riscuri, care nu este iradianta - foloseste energia ultrasunetelor si care poate fi repetata ori de cate ori este nevoie.

© 2019 Copyright by cardiologie-romania.ro