Cardiologie este specialitatea medicala care se ocupa cu preventia, diagnosticarea si tratarea afectiunilor cardiace.

 Pentru cresterea acuratetei diagnostice si evaluarea stadiului de boala, consultul cardiologic este completat cu analize de laborator specifice, explorari functionale cardiace - electrocardiograma (ECG), test de efort, monitorizare ambulatorie a tensinii arteriale (TA) si explorari paraclinice specifice - radiografia cardio-pulmonara, ecografia cardiaca transtoracica si transesofagiana, ecografia Doppler vascular.

 Examenele medicale cuprind toată aria de diagnostic cardiologic: Consultaţie cardiologică, Electrocardiografie (ECG), Electrocardiogramă, Test ECG de effort, Holter ECG 24h, Holter de TA 24h, Ecocardiografie trans-esofagiană, Ecocardiografie doppler transtoracică, Test de efort pe bicicletă sau covor rulant.

Pulsul si bataile anormale ale inimii

Pulsul si bataile anormale ale inimii

Inima este organul ce asigura circulatia sangelui la nivelul intregului organism. Pentru a isi indeplini activitatea se contracta, punand sangele in miscare. Fiecare contractie a inimii genereaza pulsul care, atunci cand este monitorizat, poate aduce informatii cu privire la activitatea cordului. Trebuie facuta o diferenta intre puls si bataile cardiace; astfel ca, pulsul reprezinta un eveniment mecanic pe care sangele il produce la nivelul vaselor din periferie cu fiecare contractie a inimii.

Pe de alta parte, frecventa cardiaca reprezinta numarul de batai/contractii pe care inima le realizeaza in fiecare minut si se exprima in batai/minut. De cele mai multe ori, cele doua evenimente sunt superpozabile - pulsul si bataile cardiace, dar sunt anumite patologii care produc o discrepanta intre cele doua.

Exista o serie de tehnici prin care pulsul si bataile inimii pot fi monitorizate/masurate. In cazul pulsului, cea mai la indemana metoda este reprezentata de compresia cu doua degete a zonei situate la incheietura mainii usor in spre exterior. Se va percepe la nivelul celor doua degete unda de puls. Numarand aceste pulsatii timp de un minut se determina pulsul/minut.

O alta tehnica de determinare a pulsului este cu ajutorul unui aparat numit pulsoximetru. Acesta este un aparat ce contine un senzor cu lumina infrarosie, iar prin introducerea degetului aratator in acest aparat se poate determina pulsul.

Arterele carotide nu trebuie niciodata palpate bilateral in acelasi timp! Trebuie evitata palparea/compresia carotidelor pe perioada mai lunga de 15 secunde. Miscarile prin care se maseaza zona de proiectie a arterelor carotide trebuie, de asemenea, evitate. La acest nivel exista niste receptori (senzori) care daca sunt stimulati bilateral pot produce sincopa. Pulsul este adesea confundat cu ritmul cardiac, dar se refera, in schimb, de cate ori pe minut arterele se extind si se contracta, ca raspuns la actiunea de pompare a inimii.

© 2019 Copyright by cardiologie-romania.ro